Com fer perquè el debat entre professionals sanitaris sigui cada vegada mes ampli, seré i eficient?


Com fer perquè el debat entre professionals sanitaris sigui cada vegada  mes ampli, seré i eficient?

dijous, 18 de juny del 2015

L'immens poder de les grans farmacèutiques: la Talidomida (anys 60-70)




El primer procés judicial contra la farmacèutica Astra productora de la Talidomida va ser l'any 1965 a Suècia. L'acusació va tenir enormes problemes per trobar experts disposats a declarar contra Astra però al Estats Units l'empresa que distribuïa el fàrmac (que encara no havia sigut aprovat per la FDA)  va contractar a tots els experts en anomalies congènites per a evitar que acceptessin declarar en favor de les víctimes.
Al Regne Unit es va originar un escàndol a nivell nacional i una cadena comercial que tenia més de 260 establiments va decidir fer boicot a l'empresa Distillers que comercialitzava la Talidomida a més d'alcohol. Així es va aconseguir que es dugués a terme el judici per indemnitzar a les víctimes després de 10 anys en que el procés s'havia mantingut estancat i sense que aparegués cap informació sobre el mateix a la premsa. Al igual que a Alemanya seu de l'empresa Grünenthal productora del fàrmac el cas es va tancar sense cap condemna ni ningú acusat de delicte.
Actualment se sap que la farmacèutica Alemanya va amenaçar i assetjar durant 10 anys al metge que va descriure 14 casos de malformacions relacionades amb el fàrmac. A més Grünenthal va enviar una carta a 70.000 metges alemanys afirmant que el fàrmac no tenia cap perill quan a més tenia dades sobre les anomalies congènites i informes de lesions greus i irreversibles del sistema nerviós que va mantenir sempre en secret. (Peter C.Gotzsche. Medicamentos que matan y crimen organizado. Los libros del lince)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada